Ses Sistemi Kurulumu

Ses sisteminin tam ve performanslı çalışabilmesi için, uygulama işinin teknik normlara uygun yapılması çok önemlidir. Şöyle düşünürsek; alan ne kadar büyük olursa, hoparlör ve amfi büyüklük gücü veya adeti değişmektedir. Genel olarak bağlantı mantığı aynıdır. Ses sistemi kurulumu bağlantı şeması sırası ile, kaynak, amfi ve hoparlördür. Sinyalde bu yönde hareket eder.

Küçük ve tek bölgeli alanlarda genelde 4-8ohm olan (trafosuz) ses sistemleri tercih edilebilir. Hat trafosu içermeyen ses sistemlerinin ses kalitesi trafolulara göre daha iyidir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, paralel olarak bağladığımız hoparlörlerin sayısıdır. Eğer 2 hoparlörden, daha fazla hoparlörü paralel bağlarsak, omajın kısa devre olmasına ve 4ohm’nin altına düşmemesine dikkat etmek gerekir. 2 veya daha aşağıdaki ohm değerleri kısa devreye yakın olacağından, amfimizin ısınıp, arızalanmasına sebep olur. Ara bağlantı kablolarının kalitesi, ses kalitesi ile doğru orantılıdır. Ses Sistemi kurulumunda altın kural sinyal yolunu minumum seviyede kısa tutarak kayıpları minimize etmektir.

100V Hat Trafolu Ses Sistemi Kurulumu

Alanımız büyük veya çok hoparlör gerektiriyorsa, hat trafolu ses sistemi kurulumuna yönelmeliyiz. Amfinin, ses çıkış katına ilave edilen hat trafosu ile giriş kısmında hat trafosu bulunan hoparlörler paralel olarak bağlanabilir. Burada önemli olan 2 den fazla paralel bağlı hoparlör empedans değeri düşeceğinden dolayı amfiyi bozabilir. Kısa devreye yakın 1-2 ohm hoparlör bağlantısı amfiyi aşırı ısındırır ve çıkış katının yanmasına sebep olur. Genelde 100v veya 70v olarak kullanılmaktadır. Hat trafolu ses sistemine trafosu olmayan hoparlör bağlanmaz. Amfinin çıkış gücünü hesaplayarak hoparlör bağlanmalıdır. Çok fazla hoparlör kullanmak da sakıncalıdır.

Bölgeli – Zonlu Ses Sistemi Kurulumu

Kafelerin veya mağazaların değişik bölgelerinde, ses seviye dengeleri ayrı ayrı ayarlanabilmesi için bölgeli amfi secimi iyi olacaktır. Fakat tek bölgede, adetli hoparlör bağlanacaksa o zaman bölgeli amfi tercihi doğru olmayabilir. Bunun için tek bölgeli amfilere belirli yerlere dimer yerleştirerek seviye ayarlanabilir.

Kalite açısından amfiden bölgeleri kontrol etmek daha avantajlıdır. Burada seçim mekana ve tercihlere göre değişebilir. Daha kapsamlı işletmeler için, 5 yada 6 bölgeli ve her bölgede ayrı kaynak çalabileceğimiz sistemlerde mevcuttur. Mesela 4 katlı bir kafe düşünün 1. katında bilgisayardan müzik yayını, ikinci katında ise parti için yüksek seste ayrı bir müzik yayını, 3. katında maç yayını, 4. katta klasik müzik yayını yapalım. Bu bahsettiklerimizi tek bir amfi ile gerçekleştirebiliriz. Bunun için bizimle irtibata geçerek daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Hi-Fi ses sistemi, doğal ve dengeli bir ses için kurulumun kusursuz olması gerekir. Hoparlörler ile dinleme yapılacak bölümün eşkenar üçgen olması önem arz eder. Hoparlörlerin vibrasyondan etkilenmemesi için spike gereklidir. Kablolarda varsa yöne dikkat edilmelidir. Sinyal kaynaktan başlayarak, amfiye girer ve çıkış terminallerinden hoparlörlere bağlanır. Amfinin hoparlör bağlantıları kısa devre olmayacak şekilde yapılmalıdır. Kablo bağlantılarında + ve – polariteye dikkat edilmelidir.

Hoparlör kabloları, amfinin + çıkış terminalinden hoparlörün + giriş kısmına bağlanır. Amfinin – çıkış terminalinden hoparlörün – giriş kısmına bağlantı yapılır. Polarite ters bağlanır ise faz farkı oluşur ve ses de bozulma meydana gelir. Sağ ve sol hoparlörlerin kablo uzunlukları eşit olmalıdır. Amfiye uzak olan kablonun ölçüşü kadar, yakın hoparlöre de aynı ölçüde kablo bağlanabilir. İnterconnect kabloları sağ-sol düzgün şekilde ve sıkı sıkıya bağlanması önemlidir. Hi-Fi ses sistemi kurulumunda, dengeli ve 3 boyutlu sahne için elektrik kabloları da önem arz eder. Elektik alt yapısı iyi filtrelenip, mevcut elektrik tesisatından bağımsız olması da iyi netice verir.

Hi-End Ses Sistemi Kurulumu

Saf, doğal ve dengeli bir ses için kurulumun kusursuz yapılması önemlidir. Hoparlörler ile dinleme yapılacak bölümün eşkenar üçgen olması gerekir. Hoparlörlerin vibrasyondan etkilenmemesi için spike gereklidir. Kablolarda yöne muhakkak dikkat edilmelidir. Mono blok Hi-End ses sistemi bağtısın da Bi-Amp hoparlör bağlantısı yaparak daha iyi netice alınır. Sinyal kaynaktan başlayarak amfiye girer ve çıkış terminallerinden hoparlörlere bağlanır.

Amfinin hoparlör bağlantıları kısa devre olmayacak şekilde yapılmalıdır. Kablo bağlantılarında + ve – polariteye dikkat edilmelidir. Amfinin + çıkış kablosu hoparlörün + giriş kısmına bağlanır. Amfinin – çıkış kablosu hoparlörün – giriş kısmına bağlantı yapılır. Polarite ters bağlanır ise faz farkı oluşur ve ses de bozulma meydana gelir. Amfinin hoparlör bağlantıları kısa devre olmayacak şekilde yapılmalıdır. Kablo bağlantılarında + ve – polariteye dikkat edilmelidir. İnterconnect kabloları sıkı sıkıya oturması önemlidir.  Sağ ve sol hoparlörlerin kablo uzunlukları eşit olmalıdır. Amfiye uzak olan kablonun ölçüşü kadar yakın hoparlöre de aynı ölçüde kablo bağlanmalıdırHi-End ses sistemi kurulumunda, dengeli ve 3 boyutlu sahne için elektrik kabloları da çok önem arz eder. Elektik alt yapısı iyi filtrelenip, mevcut elektrik tesisatından bağımsız olması iyi netice verir.

Pasif Hoparlör Nasıl Bağlanır?

ses sistemi kurulumu

İçerisinde, amfi devresi bulunmayan hoparlörlere pasif hoparlör denir, (+) ve (-) bağlantı uçları vardır. Kablo bağlantılarında + ve – polariteye dikkat edilmelidir. Amfinin + çıkış kablosu hoparlörün + giriş kısmına bağlanır. Amfinin – çıkış kablosu hoparlörün – giriş kısmına bağlantı yapılır. Polarite ters bağlanır ise faz farkı oluşur ve ses de bozulma meydana gelir.

Aktif Hoparlör (Stüdyo Monitörü) Nasıl Bağlanır?

ses sistemi kurulumuİçerisinde, amfi bulunan hoparlörlere aktif hoparlör, stüdyo monitörü denir. Aktif hoparlörü çalıştırmak için, sinyal girişi yapmamız yeterli olacaktır. Bağlantı çeşitliliği ve seviyelerine göre sinyal girişleri farklılık gösterir. Bunu anlamak için, kaynak cihazının çıkış sinyali ile aktif hoparlörün giriş sinyal seviyeleri uyumlu olması gerekir. Bu sebeple unbalance(-10db) ve balance(+4db) XLR ve TRS terminallerindeki  sinyal seviyelerini, dikkate alarak hoparlörlerimizi bağlarsak, uyum sorunu yaşamayız.

Aktif hoparlörleri çalıştırmadan önce ses kısık olmalıdır. Aktif hoparlör ya da stüdyo monitörleri, ön preamp devresine ihtiyaç duyarlar.  Çünkü yüksek ses hoparlöre zarar verecektir. Aktif monitörlerde dip gürültüsünün genel sebebi, bağlantı kablosu veya sinyal seviyelerinin uyumsuzluğudur.

+4db Balanced Dengeli Sinyal Nedir?

Balanced (dengeli) bir kablo, her biri kablonun içindeki üç telle bağlanan, üç iletkenli iki konektörden ve iki sinyal, bir topraklama kablosundan oluşmaktadır.

Studyo, sahne cihazları, Hi-Fi ve Hi-End cihazlarda sıkça karşılaştığımız +4db balanced  (dengeli) sinyal nedir?

Balanced sinyal, kelime anlamından dolayı, stereo sinyal ile karıştırılır, balanced,bmono tek kanal sinyaldir. +4db Balanced sinyal, 1.23v dBU, 0 VU standartlarını taşımaktadır. Kullanılan kablo, blendaj şase ve 2 canlı uçtan oluşmalıdır. TRS balanced konektör şaseden uca (şase),orta uç (-),ve uç (+) şeklindedir. XLR konektör ise 3.pin(-), 2.pin(+), 1.pin (şase) şeklindedir.  Dengeli ve geniş ses aralığından dolayı, uzun kablo mesafelerinde profesyonel ses ekipmanları ile hifi & hiend cihazlarda tercih edilir. Giriş ve çıkıştan birisi farklı olursa, dip gürültüsü ve dengesizlikler meydana gelir. Dengeli bir sonuç için, giriş ve çıkış sinyallerinin ikisi de +4db balanced seviyede olmalıdır. Taşımış olduğu geniş ses seviyesinden dolayı, daha az gürültü ve kayıpla sinyal taşımamıza olanak sağlar. Dip gürültüsü sorunlarınız için, DI preamp pedalları sayesinde düşük seviye ses sinyalini yükselterek, dengeli hale getirir.

-10db Unbalanced Dengesiz Sinyal Nedir?

Birçok AV bileşeninde, stüdyo ve sahne cihazlarında sıkça karşılaşılan unbalance (dengesiz) sinyal nedir?

-10db Unbalance (dengesiz) sinyal 0.76v dBU standarlarını içerir ve mono tek kanal iletimi sağlar. Unbalabced (dengesiz) bir kablo, her biri kablonun içindeki iki telle bağlanan iki iletkenli iki konektörden oluşur. Bir sinyal ve bir topraklama kablosundan oluşmaktadır. Konektörleriyle Unbalanced (dengesiz) bir sinyal taşımak üzere tasarlanmış bir kabloyu, her bir telin kendi temas noktasıyla konektörde sonlanması gerektiğinden, dengesiz bir kablonun konektörde yalnızca iki iletkene ihtiyacı vardır. Standart bir TS (veya “uç kılıf”) gitar kablosu, sahnede en çok karşılaşacağımız dengesiz kablodur. Birçok AV bileşeni için kullanılan standart RCA kabloları da dengesiz kablolardır.

Kablonun içinde, sinyal teli tipik olarak kablonun merkezindedir ve etrafını saran topraklama teli vardır. Topraklama kablosu iki işleve hizmet eder. Kablodaki topraklama ses sinyalinin bir kısmını taşır ve ana sinyal kablosunu, bir dereceye kadar dış parazitten korumaya yarar. TV ve radyo yayınlarından gürültüyü azaltmak için iyi bir iş çıkarır. Ancak ne yazık ki, telin kendisi de bir anten gibi davranır ve gürültüyü alır. Gürültüsüz kaliteli bir ses için topraklama ve kablonun dış zırhı da çok önem arz eder.